torstai 26. heinäkuuta 2018

Ruokapiirin kesäretki 2018

Terveiset Ruokapiirin jo perinteiseltä (järjestettiin toisen kerran) kesäretkeltä. Tänä vuonna suuntasimme aluksi Lahden Immilään, Matti Oijalan luomutilalle. Oijalassa saimme asiantuntevan tilakierroksen ja kuulimme kasvien vuoroviljelystä ja opimme uutta toisistaan hyötyvistä kasvikumppaneista. Matti on tunnettu monista perunalajikkeistaan ja myös niistä saimme hyvän oppitunnin. Maistiaisiksi mukaamme saimme pikkupussilliset uutta Jussi-lajiketta. Täytyypä kokeilla. Viime vuodelta allekirjoittaneen oma suosikki on hyvä muussiperuna, Mayan gold.

Oijalan tilalta suunnistimme kahvitauolle saman kylän Immilän myllylle, joka on todella viihtyisä ja suosittelemisen arvoinen vierailukohde. Myllyn kahvila on auki elokuun loppuun asti kello 10-20. Myllyllä Matti kertoi lisää alueen historiasta.

Immilästä jatkoimme viimeiseen kohteeseemme Koiskalan kartanolle, jossa nautittiin lounaaksi papu-kasviskeittoa. Koiskalan tilan omistajapariskunta Pauliina Palo ja Kalle Knuuttila kertoivat kartanon 1400-luvulle saakka ulottuvasta historiasta sekä nykypäivän luomuviljelijän arkipäivästä. Lounas ja herkulliset kakkukahvit nautittiin kauniisti restauroidussa vanhassa meijerissä, jota vuokrataan erilaisiin tilaisuuksiin. Tilan tärkein tuote nykyisin on luomulampaat, jotka laiduntavat vapaana koko kesän ja hoitavat samalla tilaa ympäröivää perinne biotooppia. Kartanon alueella on nykyisin ”vain” 26 rakennusta, kun niitä parhaimmillaan on ollut jopa 40. Vierailun päätteeksi Pauliina ja Kalle esittelivät pihapiiriä ja kotiinviemisiksi oli mahdollisuus ostaa tilan uusinta tuotetta, Koiskalan hunajaa, sekä Pauliinan valmistamaa luomumaitosaippuaa.

 Oijalan pelloilla
talvivalkosipuli
maissi
Oijalan perunalajikkeita
Immilän myllykahvila
Koiskalan tilalla
Koiskalan kartanon päärakennus
Kanoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti